Steeds minder mensen hebben nog een vast, meerjarig energiecontract van vóór de prijsstijgingen. En de tarieven van de variabele contracten gaan door het dak. Om de energierekening betaalbaar te houden, heeft de overheid een prijsplafond ingesteld. Maar dat plafond, met een maximale prijs van EUR 0,40 per kilowattuur (kWh), geldt tot een verbruik van 2.900 kWh. Daarboven betaal je het tarief van het energiecontract.

Het gemiddelde jaarverbruik van een Nederlands huishouden is 2.479 kWh elektriciteit (milieucentraal.nl). Met thuisladen zul je dus snel boven het plafond uitkomen. Met een gemiddelde accucapaciteit van 67 kWh (Elektrische Voertuigen Database), zou je daar bovenop maar zes keer (402 kWh) kunnen laden. Je gaat dus onvermijdelijk over het plafond heen, tenzij je zonnepanelen hebt. Want het plafond gaat over het netto verbruik: je verbruik min de opbrengst van je zonnepanelen in kWh.

Wat kun je doen?

Het is natuurlijk een open deur, maar zuiniger rijden betekent minder laden. Hoe je stroom kan besparen in je elektrische auto? Dat begint met de juiste bandenspanning. Banden op de juiste spanning geven minder weerstand. Zo rij je zuiniger. Verder zijn airconditioning en verwarming grote verbruikers, dus zet ze uit als je ze niet nodig hebt. En verder bepaalt, net als met een benzineauto, je rijgedrag je verbruik. Wil je meer halen uit een laadbeurt? Rem zo min mogelijk, trek rustiger op, rij minder hard en rij op een constante snelheid.

Openbaar laden of thuis laden?

Openbaar laden, en zeker snellladen, is duurder dan thuisladen. De aanbieder maakt immers kosten en wil bovendien winst maken, dus liggen de tarieven per kWh hoger. De ANWB heeft wat rekenvoorbeelden uitgewerkt. Het verschil op jaarbasis tussen thuisladen en een openbare laadpaal is volgens die berekeningen EUR 500. Altijd snelladen is op jaarbasis zelfs EUR 1.000 duurder, maar in de praktijk zul je snelladen combineren met gewoon laden.

Wat je werkgever doet

Van je werkgever ontvang je waarschijnlijk een vergoeding voor thuisladen. Je werkgever bepaalt die vergoeding zorgvuldig. Bij de meeste leveranciers kun je het afgesproken tarief invoeren in de laadpaal. Het juiste bedrag wordt dan maandelijks uitbetaald. Ook bij steeds wisselende tarieven. Wil je weten welke regeling jouw werkgever aanbiedt? Vraag het ons! Je kunt ons bellen op
030 208 02 60, of het directe nummer dat je van ons hebt.